divendres, 5 de setembre de 2008

Empordà I: Agullana, Cadaqués, Cantallops


DO Empordà, agost del 2008

Les vacances d'agost a l'Empordà les aprofito, ja fa anys, per visitar els cellers d'aquesta DO, conèixer les novetats i tastar les noves collites que es comercialitzen. Començaré aquest bloc amb un repàs dels cellers de l'Empordà, amb comentaris dels vins que he tastat. Organitzaré la informació per municipis.

Agullana

Hi ha un únic celler, el Celler Generi, que elabora vi blanc i vi negre sota el nom Prat d'Egna. És un celler petit que no he pogut visitar. Vaig tastar algun dels seus vins fa uns anys i no en tinc un record prou nítid com per fer-ne ara cap valoració.

Cadaqués

Al capdamunt del coll de Perafita, ja feia alguns anys que es veia una plantació de vinya molt ben cuidada. Finalment, els vins d'aquesta vinya espectacular han sortit a la llum: Es tracta de les vinyes del nou Celler Martín-Faixó, que elabora un blanc de Picapoll i un negre de Garnatxa, Merlot i Cabernet amb una criança de 8 mesos, ambdós amb el nom de Perafita, i també un negre molt concentrat i potent que du el nom de Cadac. És un plaer veure créixer vinyes en un indret tan salvatge i bell. També la rehabilitació de l'antiga masia de Perafita, en un dels paisatges més minerals i ventats de Catalunya, és digna d'elogi. Malauradament, els vins són, en la meva opinió, excessivament cars pel que ofereixen als sentits. Vaig tastar (al celler i també, amb més calma, a casa meva) el blanc 2007, el negre 2005 i el Cadac 2005. Cap dels tres em va satisfer. En tots els casos, hi predominaven les notes alcohòliques i la fruita s'hi trobava a faltar d'una manera punyent. A la vista de les bones intencions d'aquest celler, caldrà fer-los un vot de confiança i tastar alguna collita futura... sempre que els preus es moderin i s'adeqüin a la realitat d'aquests vins i de la DO. Una DO on, ara per ara, per pocs diners es poden beure vins molt i molt ben fets.

Cantallops

Cantallops, arrecerat a la falda del Puig Neulós, gaudeix d'un microclima i d'una geologia particulars dintre de l'Empordà i té dos cellers que mereixen ser visitats.

El celler Vinyes dels Aspres em va sorprendre l'any passat amb un Vi de Panses diferent i deliciós. El Negre dels Aspres i el Blanc dels Aspres tenen un cert nivell de qualitat però, després d'haver tastat diverses collites al llarg d'aquests darrers anys, sempre he trobat que els manca quelcom, potser una mica d'elegància. Aquest estiu (potser m'he equivocat) no els he inclòs a la meva llista de vins a tastar. Amb la collita 2003 van elaborar un nou vi amb el nom de S'Alou. Espero tastar-lo aviat i tant-de-bo em faci canviar la meva opinió sobre aquest celler que, ara per ara, és més aviat tèbia. (Afegit el 2012: I tant si ha canviat la meva opinió sobre aquest celler! Els vins que he anat tastant més endavant són magnífics. Un dia en parlaré.)

L'altre celler de Cantallops és Masia Serra i jo diria que és un dels cellers de referència de la DO Empordà. Al capdavant del projecte hi ha en Jaume Serra Pagès, les vinyes tenen un "terroir" distintiu i el treball vitícola i enològic és de la màxima qualitat. Una producció molt petita i acurada, amb el savoir-faire d'en Jaume Serra, en un entorn bellíssim. La meva visita a aquest celler, cada any, és un petit plaer. Dit això, què diré dels seus vins? La meva opinió ha anat canviant a millor. El motiu és que aquests vins, tant el blanc Ctònia com el negre Gneis, necessiten una certa paciència. Són vins d'evolució lenta que s'han de deixar reposar a l'ampolla si volem que mostrin tot el seu potencial. Aquest estiu vaig obrir una ampolla de Gneis 2000 i una de Ctònia 2004 i ambdues em van semblar excel·lents. I amb potencial per a seguir millorant, com a mínim el Gneis. Ara tinc al meu celler el Gneis 2002 i els Ctònia 2006 i 2007 i no penso repetir l'error que vaig fer amb el Gneis 2001, que va ser obert prematurament. A la Masia Serra també elaboren un vi més "senzill", anomenat IO. Sé que és un vi una mica controvertit, que no agrada tothom, però les dues o tres collites que jo he tastat m'han satisfet força, dintre del seu estil potent i una mica directe. El IO pot beure's i s'ha de beure abans que el Gneis, millor després d'una bona oxigenació.