dimecres, 24 de setembre del 2008

Dos grans vins catalans al Tast 33 del GMT


En la darrera reunió (la número 33) del grup de tastavins al que pertanyo (el GMT) vam tastar dos vins catalans de gran qualitat que mereixen un lloc en aquest bloc.


El Mas de Can Blau 2004 és un Montsant força desconegut i relativament difícil d'aconseguir. Es tracta del vi d'en Jorge Ordoñez que s'elabora al Celler del Masroig (on fan, per exemple, Les Sorts) i va a parar, majoritàriament, al mercat americà. Va ser gràcies a vinsnoe.cat, la meva botiga de confiança, que finalment en vaig poder aconseguir una ampolla. Volia tastar aquest vi d'ençà que vaig veure que la Guia Peñín 2007 el situava, juntament amb L'Ermita 2004 i Clos Fontà 2004, al capdamunt de tots els vins de Catalunya.

Es tracta d'un cupatge de 35% Carinyena, 35% Syrah i 30% Garnatxa, de 15 graus, criat uns 18 mesos en roure francès i americà.

El que importa és, evidentment, el vi, però vull comentar que l'ampolla que el conté és la més gran i més pesada que mai he vist. Sembla talment un màgnum. El vi és intens i ple de qualitats. De color impenetrable, desplega un ampli ventall d'aromes que va evolucionant al llarg del tast. Hi trobo fruita molt madura, notes balsàmiques i herbes. També, algunes notes espirituoses una mica excessives. A la boca té un pes i un volum considerables. Vellutat, llarg, amb notes dolces força marcades, potser massa marcades. Una mica "excessiu", com si tingués massa coses, no prou ben endreçades. Respon a un determinat "standard" que en podríem dir "parkerià", però no es pot negar que és un vi important i memorable, una magnífica experiència.Malgrat la impressió que ens va produïr el Mas de Can Blau, l'estrella de la nit, per unanimitat dels membres del grup de tast, va ser un excepcional Ex Ex 6 de Castell de Perelada.

La idea d'aquests "Ex Ex" no em desagrada (el nom, en canvi, el trobo poc afortunat): Es tracta d'una sèrie de vins que, en principi, no tenen relació entre ells, i que provenen de petites cuvées experimentals del Celler Castell de Perelada. La presentació d'aquests vins és molt acurada, amb unes notes força exhaustives sobre les característiques del vi i de la verema. Tot això, és clar, no tindria cap valor si els vins no fossin d'una qualitat suficient. Ho són, i molt! Des que vaig tastar el meu primer Ex Ex (el Ex Ex 4, magnífic!) no vull perdre'm cap vi d'aquesta sèrie.

El Ex Ex 6 és un monovarietal de Syrah de la collita 2004, amb raïms procedents de la meravellosa vinya de Garbet (7 ha. de les quals en surt també el cèlebre Finca Garbet). És un vi amb un nas de gran riquesa i intensitat, que va de la fruita molt madura a les herbes alpines i que inclou unes curioses notes mentolades que no desmereixen gens. En conjunt, una gran qualitat olfactiva, amb equilibri i elegància. A la boca és complex, agradable, força vellutat, ample i "esfèric", sense la més mínima aresta. Té la grandesa de conjuntar equilibradament la potència amb una elegància en la que tots els elements són al lloc que els pertoca. Tanins dolços molt atractius. Deliciós. Sense fissures. Un gran vi. El millor Ex Ex que he tastat. Excel·lent!

Em pregunto si aquest magnífic Ex Ex 6 no serà un preludi del que ha de ser el proper Finca Garbet 2004.