dissabte, 1 de novembre del 2008

Penedès 2005: Algunes sorpreses agradables


Al llarg dels anys, hem begut molt de vi del Penedès i molt bo. A més, hi va haver un temps en que el Penedès --o, potser seria millor dir, alguns cellers del Penedès-- estava al capdavant de la innovació enològica a Catalunya. Si bé és innegable que en la revolució vinícola catalana dels darrers anys el Penedès ha perdut una part d'aquell protagonisme, segueix havent-hi un grup de cellers que treballen al més alt nivell. I la bona notícia és que aquest grup va creixent.

El Finca La Milana 2005 d'Albet i Noya és un vi extraordinari. No negaré que els vins d'aquest celler han tingut sempre una bona qualitat però, en la meva opinió, els faltava un vi realment gran com és aquest per aspirar a un reconeixement que espero que ara no se'ls escatimi. Recomano sense reserves aquest vi complex, equilibrat, amb unes finíssimes notes de criança i una magnífica "cremositat" elegant. El preu contingut i l'elaboració ecològica --que, en particular, ens garanteix una quantitat de sulfits inferior a l'habitual-- fan que aquest vi sigui encara més atractiu

L'altra petita sorpresa d'aquests dies ha estat el Casa Vella d'Espiells 2005 de Juvé y Camps, una recomanació de Vins Noé. És ben segur que aquest vi us resultarà familiar però, per dir-ho ras i curt, aquest Casa Vella 2005 no té res a veure amb el Casa Vella --correcte i ben fet, però amb escassa personalitat-- que tots coneixíem. Es veu que els responsables de Juvé i Camps han buscat l'assessorament d'enòlegs de prestigi i han aconseguit un vi modern, elegant i amb una certa complexitat, molt satisfactori. Un vi que, en certa manera, redefineix el cabernet català o, per ser més exactes, retorna el cabernet al lloc que li és propi. D'altra banda, el Merlot que du l'estrany nom de Viña Escarlata també ha sofert aquesta renovació espectacular i la collita 2005 és un vi saborós i bellament aromàtic, molt recomanable.