dijous, 26 de febrer del 2009

Vinyes de la Conca de Tremp

De vegades, quan faig la ruta de Comiols a Tremp, m'aturo al celler Vila Corona, a la sortida de Vilamitjana, i aprofito per comprar alguna caixa del seu excel·lent cabernet, o d'algun dels diversos vins que aquest celler elabora.

Si voleu trobar aquest celler heu d'estar atents a una pista que es desvia a ma dreta després de passar Vilamitjana, en direcció a Tremp. No té pèrdua, perquè hi ha un rètol senzill que diu "camí dels nerets". Seguint aquesta pista arribareu en una masia arran de vinyes, en un ambient rural i gens sofisticat. Sou a la ratlla dels 500 metres d'alçada sobre el nivell del mar, en una contrada amb un clima particular, amb grans contrastos tèrmics. És una zona on la vinya ha estat sempre present al llarg dels temps i on s'hi feien vins que mai no havien aconseguit traspassar el nivell local. Ho han aconseguit a hores d'ara? El cert és que encara no n'han estat capaços, i fins i tot aquests bons vins dels que parlo avui són força desconeguts i ben difícils de trobar fora del Pallars Jussà i la seva (minsa) zona d'influència.

A finals de la dècada dels 70, en Jaume Ciurana ja ens parlava del malaguanyat potencial d'aquesta zona: "És llàstima que els vins i les vinyes no mereixin l'atenció dels homes de la Conca de Tremps. Estan desapareixent uns vins de país fred i de bona altitud, que són una matèria prima excel·lent per obtenir vins de qualitat amb l'envelliment corresponent".

En la meva modesta opinió, el Llabustes Cabernet Criança del Celler Vila Corona és millor a cada nova collita que tasto. Potent i saborós, amb unes notes clàssiques de fusta, ben integrades, no troba competència en el seu segment de preu: Fa pocs dies, vaig pagar menys uns tres euros i mig per cada ampolla de la collita 2006. Tot plegat, un bon vi injustament oblidat d'una zona sense glamour enològic... de moment.

I dic "de moment" perquè a la mateixa Conca de Tremp hi ha unes altres vinyes, ben diferents d'aquestes de les que parlo ara, que estan envoltades d'una important dosi de secretisme i misteri... Algun dia sortiran a la llum i n'haurem de parlar.