divendres, 30 de setembre de 2011

Carinyenes de l'Empordà -3-

El 1909 el país començava a recuperar-se de la devastació de la fil·loxera, el meu avi arribava a la colònia Gomis ("can Gomis") desnonat de la casa pairal de l'Alt Camp, i a Capmany —en un terreny sorrenc del "paratge d'Olivardots"— es plantava la vinya de l'Hort d'en Joan. Ara que han passat cent anys, Can Gomis ha desaparegut, però els vells ceps de carinyena de Capmany estan ben vius i donen el que pot ser un dels millors vins de l'Empordà.

La vinya no és pas gaire gran. Es troba a tocar del celler Vinyes d'Olivardots, en una lleu clotada de terra de sauló. No pertany al celler, però la Carme, l'enòloga, controla el procés de viticultura d'aquesta petita joia que, en la collita 2008, ha donat un vi extraordinari, elegantíssim i profund, que es diu V d'O 2.08. En aquest repàs que estic fent —la d'avui és la tercera entrega— dels millors vins de carinyena de l'Empordà, calia que, en algun moment, em referís al dos vins de carinyena que elabora —quan l'anyada arriba a un cert nivell d'excel·lència— el celler Vinyes d'Olivardots.

El V d'O 1 és un carinyena cent per cent d'una vinya molt vella de Vilamaniscle, en terreny de pissarra. El vi du el subtítol "Samsó de Pissarra" i se n'han fet 2.500 ampolles el 2007 i només 750 el 2008. El V d'O 2 du el subtítol "Samsó de Sorra" i és un carinyena cent per cent d'aquesta vinya del 1909. La primera collita, amb només 1.350 ampolles, ha estat la del 2008 i, com amb la resta de vins de la col·lecció V d'O, només existirà en aquelles anyades que donin alguna bóta de virtuts excepcionals.

Un vespre d'aquest setembre estiuenc vam obrir, amb els companys de sempre, una ampolla de V d'O 2.08. Fèiem un tast de vins de carinyena de procedències diverses. El cas és que aquest V d'O em va enamorar: Potència i complexitat però, per damunt de tot, una elegància que incitava al silenci i a la reflexió. Aquell punt dolç d'equilibri entre el pes d'una fruita molt madura i la finor avainillada d'unes fustes que són on han de ser —ni més amunt ni més avall. Textures sedoses, molt precises, impecables en el pas de boca. Sensacions esfèriques plaents, amb un final que s'allarga i s'arrodoneix. Elegància —ja ho he dit— i una certa sensació —inversemblant en un vi que, segons l'etiqueta, arriba als quinze graus— de delicadesa.

He caminat per la vinya de l'hort d'en Joan. He conegut el procés meticulós que practica aquest celler. He tastat el Vd'O 2.08 amb els meus amics, en una llarga vesprada plena de vivències i dialèctiques a l'entorn d'unes ampolles de carinyena. Em considero privilegiat.

7 comentaris:

Pep T.M ha dit...

Jaume, com sempre, i després de llegir els teus posts, fas venir unes ganes de tastar el vi que descrius amb tanta passió, que no tinc més remei que mirar d'aconseguir alguna ampolla. Ara just farà mig any vaig comprar un magnum d'un vi d'aquesta mateixa bodega, després de llegir les teves impresions no hem va quedar més remei ;P, el Gresa 2007. Veig també que hauré fer-me (si en trobo) amb algun d'aquesta col.lecció Vd'O.

Salut.

Jaume ha dit...

Hola Pep,

El problema és que volem tenir tantes ampolles....

En aquest mateix tast vam obrir un Planassos 2006 que era immens. La discussió entre els que preferien el Vd'O i els que preferien el Planassos va ser molt interessant.

El que tenim pendent és tastar el 1.08 "contra" el 2.08. És a dir, samsó de sorra contra samsó de pissarra d'un mateix any i un mateix celler. Interessant...

Salut!

Jaume

Pep T.M ha dit...

Interessant aquesta comparació que comentes. Fa uns mesos vam tenir la sort de fer un exercici molt similar al que comentes, però entre Syrah de Llicorella contra Syrah de Panal (Gratallops). Només 10 metres separen una vinya de l'altra, i t'asseguro que els vins eren força distants en general, increïble com afecta el sòl en els vins, val molt la pena fer aquest tipus d'exercicis per poder copsar aquestes diferencies.

Per cert,interessant el tast d'ahir de vins suissos, eh?

Salut.

Jaume ha dit...

Interessantíssim i sorprenent el tast de vins suïssos! Vins molt bons però, per sobre de tot, vins ben diferents del que estem acostumats a tastar. Visca la diversitat!

Jaume

Ricard Sampere ha dit...

Hola Jaume,

Tal com diu el Pep, fas venir ganes de tastar-lo. Els altres dos que van intervenir a la comparativa i que em vas comentar el dia dels vins suïssos, els conec i tinc controlats...

Però per aconseguir aquest no sé no per on començar.

Salut!

Pep T.M ha dit...

Ricard, estic fent gestions per comprar la col.lecció: 1.08, 2.08 i 3.08, si vols alguna m'ho dius, encara hi ets a temps!

Salut.

Ricard Sampere ha dit...

Em faria gràcia una o dues ampolles del V d'O 2.08 per tastar-lo... Però ni sé el cost ni la complicació que pugui representar el que m'arribi.

Si vols contacta'm a ricard@esec.cat. Jo encantat, però si es fa difícil el coincidir per lliurar-lo, en ocasions fa que la mandra em guanyi... :)

Salut!.