dijous, 27 d’octubre de 2011

Alella, però de cara al Montseny

M'agrada el nom d'aquest celler: Altrabanda. Està inclòs a la DO Alella, però les seves vinyes no miren a mar, sinó que són a Martorelles, a l'altra banda. De fet, els seus vins duen el nom Serralada de Marina i dubto si el nom del celler és pròpiament aquest o l'altre. Tant se val. Hi he anat en un dia d'aquesta tardor tan càlida i en Joan i la Roser m'han parlat dels seus vins i els seus projectes.


El celler és molt petit, s'abraça amb un cop d'ull, però les ganes d'aconseguir que la pansa blanca s'expressi en tota la seva vàlua s'hi mostren amb força i els vins que he anat tastant arran de la meva visita a aquest mas de Martorelles —tots són vins blancs fets exclusivament amb pansa blanca— tenen un clar interès.

El Pas de les Bruixes 2009 és un vi blanc de maceració pel·licular, una mica desconcertant, que m'aporta unes aromes peculiars de pellofa de raïm, que no són pas desagradables. Les sensacions a la boca em semblen desordenades, sui generis, amb textures complexes i canviants. El Pansa Blanca 2009 és fresc i viu, amb bon pas de boca i una certa elegància. Finalment, el Santa Maria 2009 —pansa blanca fermentada en bóta— té un nas força interessant, amb notes de fruita seca i un puntet de fusta. És el vi que més m'ha agradat dels tres. Agradable, saborós, fresc, cítric, consistent, no oxidatiu, molt viu.

La producció d'aquests vins és minsa: de l'ordre de les cinc mil ampolles per a cada un dels tres vins blancs.

Ara estic tastant la darrera copa de El Pas de les Bruixes i no entenc que la pàgina web d'un celler que es diu Altrabanda —o, potser, Serralada de Marina— i que es troba a Martorelles, a la DO Alella, no estigui escrita en català.

8 comentaris:

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Jaume!

Tot uns personatges en Joan Plans i la Roser del Celler Altrabanda, sempre inquiets i experimentant, buscant nous reptes. Fan vermut, vinagre, un Vi escumós, sempre amb la Pansa Blanca, no sé si els vas provar, també en negre tenen un sumoll, crec que es diu 93 ceps, precisament per la quantitat que en té d'aquesta varietat. Els seus blancs són el reflexe dels qui els fa d'una manera molt clara. El Pas de les Bruixes,el favorit d'en Joan, ho dius molt bé, una mica desconcertant, però agradable, i coincideixo amb tu amb el Santa Maria que també és el que més m'agrada.
La Rosa Vila, la primera dona somellier d'Espanya i que és d'Alella, diu d'en Joan que és el René Barbier de la D.O., segur que en la teva visita ho vas poder comprovar.
No gaire lluny d'aquest Celler, també n'hi ha un altre que és el darrer en incorporar-se a la D.O. que és el Celler Can Roda (crec que són parents amb en Joan), totalment diferent, en una finca esplèndida i que tenen almenys 2 vins , un blanc de pansa i muscat i un negre jove de merlot.
Els vins de l'altra banda, és a dir del Vallès, són molt diferents dels del Maresme, però potser aquí està la gràcia i el futur de la més petita D.O.
Salut!

Josep M Galimany (o Gali) ha dit...

Una bona recomanació que intentarem tenir en compte.
Aquests dies al Penedès s'hi celebren unes propostes força interessants. Per aquells que vulgueu ser-hi les podeu conèixer més visitant les seves webs, respectives.

Gali
http://malviatge.blogspot.com

Jaume ha dit...

Hola Jaume,

Tens raó! Mentre escoltava en Joan Plans no vaig poder evitar de pensar en en René Barbier!! En el bloc no ho dic (em vaig "mossegar la llengua") però ara que tu ho dius, ...

M'hauria agradat tastar el seu sumoll dels 93 ceps, però ja l'havien acabat.

Després d'Altrabanda, vaig fer cap a Can Roda. Quin lloc més interessant! Lamentablement, no vaig tenir temps de comprar cap ampolla i per això no he publicat res sobre aquest altre celler del costat del Vallès. Encara tinc molta feina a fer, si vull conèixer bé els vins que ara es fan a la DO Alella. Caldrà anar pas a pas.

Salut!

Jaume

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola jaume!

Afortunadament a Alella, mica en mica, es van bellugant coses i es van treient vins més interessants. Cellers que només fan vins blancs amb pansa blanca, garnatxa blanca i es recupera el picapoll, fins i tot volen treure un vi escumós amb aquesta darrera varietat. Joves que s'arrisquen en aquest món i ja tenen 2 vins blancs al mercat com és el Bouquet d'Alella i que aviat treuran un negre.
No sé si vas tenir oportunitat de tastar els vins dolços de l'Altrabanda, la Iaia Rosa un dolç de Pansa Blanca i l'original vi de taronja Ruf, que en paraules d'en Joan, és el que més ven i que realment amb xocolata és excel.lent.
En definitiva, que crec que val la pena donar una ullada a Alella, doncs té vins molt interessants.
Salut!

viníssim ha dit...

Hola Jaume, llàstima que no hagis tastat el Sumoll, és un vi d'aquesta varietat molt més concentrat en color i gust, del que acostumem a trobar en el sumoll. Més que interessant, com el teu bloc.

Nani Viníssim

Jaume ha dit...

Hola Nani,

Sí que em sap greu haver-me perdut el sumoll d'Altrabanda, més ara que tu me'l recomanes. Estaré atent a la nova collita.

Encantat de que llegeixis el meu bloc!

Jaume

ESTEFANIA ha dit...

Hola Jaume! Hem dic estefania afortunadament he tingut ocasio de tastar si no tots gairabé tots els vins de la DO Alella, ja que, actualment estic estudiant a IES Alella el modul de Marqueting aplicat a la enologia.
Trobaras molts vins de qualitat, esplendits i poc reconeguts.
El celler Altrabanda és especial els seus vins al trobar-se a l'altra banda són totalment distintius, et recomano Iaia Rosa és tracta d'un vi dolç, i si pots tastal amb les catanes de Sant s'Adurni, maridatge que vaig tenir ocasio de presenciar a Alella realitzat per la somellier Rosa Vila.
També et recomano el cava de Roure, Marques d'Alella blanc de parxet, Parxet Aniversari (cava), Dolç mataró i Xtrem d'Alta Alella, Vallmora i Ivori negre de Marfil, el Criança Bouquet Alella, entre d'altres.
Espero que tinguis el plaer de disfrutar dels vins de la DO Alella i que t'agradin els que t'he recomenat.

Jaume ha dit...

Hola Estefania,

Encantat de conèixe't i de que llegeixis el meu bloc.

Gràcies pel les teves recomanacions. Miraré d'anar-les tastant. Hi ha alguns vins que ja conec i aprecio molt, com el dolç mataró, del que sóc un addicte: Dolç Mataró.

Jaume