dimarts, 29 de novembre de 2011

Apunts d'excel·lència

Hi havia el bo i millor del país —o, mes exactament, una part del bo i millor. Era la Festa de la Guia de Vins de Catalunya i s'hi podien tastar els vins més ben puntuats en la darrera edició de la Guia, que acaba d'aparèixer. Hi havia coses molt bones, vells coneguts, algunes novetats que jo no sabia que existien, vins diversos i, més enllà de preferències individuals, vins francament bons. Tots hi hauríem afegit algun celler, i també tots n'hauríem deixat fora algun altre —és natural i ho hem d'assumir així— però jo vaig acudir a la Festa sense parar esment en les puntuacions de la Guia ni tampoc amb cap ànim de controvèrsia.

L'espai —la Sala Roma del Camp Nou— era ben adient i tot convidava al coneixement i al gaudi. Vaig poder-hi passar una estona —força més curta de la que hauria desitjat i m'hauria calgut— i ara us puc presentar alguns apunts personals, subjectius i incomplets.

Vull destacar el macabeu de vinyes velles que du el nom Vinya del Tiet Pere 2010, un vi de l'Oriol Pérez de Tudela (el vi a punt) fet a Vilabella —potser el municipi de l'Alt Camp amb més proporció d'Aguadé's del país. Aquest vi —que no té criança en fusta— és interessantíssim, original, perfumat i complex al nas. Fresc, persistent i agradable, elegant i molt fi, de riquesa sorprenent. Ha estat una bona troballa.

L'altre vi blanc que va cridar la meva atenció va ser el Tros blanc 2009 de Portal del Priorat (un vi que, en l'article anterior, lamentava de no haver tastat). Es tracta d'un monovarietal de garnatxa blanca amb criança en bóta que, sense deixar de ser fresc, genera un grandíssim volum a la boca, i expressa amb contundència tota la força embolcallant d'aquesta varietat. Tastar-lo, paladejar-lo, assaborir-lo i sentir el seu pes a la llengua és un plaer. Ara bé, l'aroma em va generar alguns dubtes, perquè em va semblar que la criança es feia massa evident i em costa d'entendre si aquests petits matisos licorosos que hi vaig percebre podrien presagiar una vida més curta del que voldríem, una certa inclinació oxidativa.

Quin nivell d'excel·lència i de plaer que conté Els Escurçons 2008! Quin ventall d'aromes! Quina riquesa! Si el comparo mentalment amb la collita 2006, en aquest vi del 2008 hi trobo moltes més coses delitoses. Fresc, immens, llarguíssim, complex... Genera addicció. De fet, però, sembla que encara tingui molt i molt de camí per recórrer: una vida per davant que el farà, possiblement, encara més gran, més elegant, més arrodonit.

També vull parlar del Teixar 2009, el gran vi de Vinyes Domènech, que encara no ha sortit al mercat, però que ja vàrem poder conèixer en aquest tast. Em va impressionar la seva força i la profunditat de matèria que es nota que conté. No s'ha pas de beure ara —això és el que jo vaig pensar— sinó que se l'ha de deixar que es vagi fent, durant un temps que podria ser força llarg. Vi de guarda, indòmit, amb un pes de fruita impressionant que satura fàcilment els sentits. Amaguem-ne una ampolla al celler i l'obrirem d'aquí a deu anys...

I acabaré amb un negre que no em va generar admiració —com els dos anteriors— però sí que em va generar el que en podríem dir empatia. Un vi atractiu, saborós, elegant, un vi que no sembla un vi de país càlid sinó que té una certa delicadesa prima, una linealitat, una certa perfecció. També un punt d'aparent simplicitat. Parlo del vi de trepat que es diu Molí dels Capellans 2009, d'un celler de Barberà de la Conca que no conec, però que hauré de tenir en compte.

Vaig tastar altres coses, interessants i menys interessants, fins vaig tastar-ne algunes que jo mai hauria inclòs en aquesta mostra d'excel·lència. I també he de dir que vaig tastar algun vi que no sabria valorar... perquè hi havia un parell de cellers tan gasius que ben just em vaig poder mullar els llavis amb el seu vi...

5 comentaris:

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola jaume!

Jo també hi era al Camp Nou i és una llàstima que no et pogués saludar, m'hauria agradat molt.
Totalment d'acord amb el vi blanc Vinya del Tiet Pere, una agradable sorpresa, així com els de Vinyes Domênec, el Furvus i el Teixar, llàstima que no tenien el Rita blanc.
Realment va ser una Festa del vi i caves catalans.
A mi n'hi ha molts que em van agradar, en vins els d'Orto, sobretot La Carrerada (quina raó tens quan cantes les excel.lències de les carinyenes catalanes), de les Vinyes d'en Gabriel el seu rosat de Garnatxa i Sirah i el negre que va ser el més puntuat, també de Carinyena, un Sumoll del Celler Puiggrós d'Odena, que dir del Celler Martí Fabra que em va deixar tastar una carinyena que encara no té ni etiqueta, sensacional, d'Alella un vi molt correcte Bouquet d'Alella i els caves, l'Argila un Cava de Xarel.lo de Mas Bertran, ara pel desembre sortirà un Cava de Sumoll del mateix Celler, els Recaredo, amb va agradar el Subtil, el Berdié un cava mig rosat amb un toc de garnatxa, fins i tot el Trepat de Freixenet, molt fi. Com veus encara estic assaborint aquella tarda que va ser molt agradable.
Salut i bons vins.

Jaume ha dit...

I tant, Jaume! M'hauria agradat poder-te saludar. Llàstima que vaig tenir realment poc temps per estar-m'hi. Veig que tu vas ben aprofitar el temps!

Molt d'acord amb tot el que dius, per exemple quan cantes les excel·lències dels vins d'Orto.

Sobre el vi sense etiqueta de Martí Fabra, resulta que és un vi del qual he parlat un parell o tres de vegades en el meu bloc. Es tracta de Els Estanys, un vi de carinyena extraordinari. Llàstima que encara no el podem tenir a casa i ens hem de limitar a tastar-lo en alguna ocasió com la d'aquest dilluns.

Salut!

Jaume

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Jaume!

Efectivament el vi que dius de Martí Fabra és Els Estanys i efectivament n'havies parlat amb anterioritat (he repasat els teus escrits) i em va semblar, senzillament, extraordinari.
Com que sóc un " tastaolletes", realment vaig aprofitar el temps (hi vaig ser de 4 a 2/4 de 7) i vaig disfrutar com mai.
Salut!

RafaJiménez ha dit...

Felicitats pel bloc, l'acabo de conèixer i m'està agradant molt.
L'he conegut pel comentari del vi Octubre 2008, aquest vi, ahir va sortir al Time Out amb una bona valoració, he volgut informar-me un xic més i he anat a parar al teu bloc.

A més veig que t'interessa molt la fotografia. Vi i fotografia... ens entendrem.

Ja tens un altre lector.
Salutacions

Jaume ha dit...

Hola Rafa,

Benvingut al meu bloc. Celebro que t'interessi i espero els teus comentaris.

Veig que estàs ubicat a Empúriabrava. Jo hi passo l'estiu. Bon lloc per conèixer l'Empordà i els seus vins!

Salut!

Jaume