dissabte, 19 d’octubre de 2013

Pastures of Plenty

Encara hi ha alguna botiga de música. Per exemple, a la plaça de l'Ajuntament de Figueres, on vaig trobar l'altre dia una edició antològica amb més de seixanta cançons d'en Woody Guthrie —glorioses com Pastures Of Plenty o This Land Is Your Land, i terribles com les de la sèrie del Dust Bowl, fins arribar a un antifeixista Jarama Valley —amb la tonada de la vall del riu vermell— que fa posar la pell de gallina. I també hi apareixen les vinyes d'Oregon:
Dig the beets from your ground, cut the grapes from your vine
To set on your table your light sparkling wine
He passat hores senceres escoltant aquesta veu que em parla —amb un fil de veu afeblit i distorsionat pel temps— d'una terra promesa i cruel, i ho fa des de l'amor per aquesta terra i els seus malaguanyats habitants —amb compassió i amb coratge. Penso que mai no podré entendre Bob Dylan —el Dylan dels orígens i també, molt especialment, el Dylan més recent— sense conèixer a fons Woody Guthrie. Penso en el necessari amor al país propi:
My land I'll defend with my life if it be
Cause my pastures of plenty must always be free

Si penso en l'abundància dels camps i les vinyes, retorna a mi el record d'un tast recent en el que en Joan Asens ens va guiar —amb coneixement i passió—  a través dels seus vins, de l'Orto al Blanc Brisat i amb diverses anyades de les monumentals Singularitats d'Orto: Palell, Les Pujoles, La Carrerada i Les Tallades de Cal Nicolau. La garnatxa peluda, la carinyena vella, l'ull de llebre i el màgic picapoll negre d'abans de la fil·loxera. Vaig quedar tan colpit per aquella nit de glòria que he volgut posseir algunes de les meravelles que en Joan Asens, en Jordi i en Josep Maria Beltran i en Josep Maria Jové conreen al Masroig. Tinc al meu davant un màgnum de Les Tallades 2011 que a mi, de tots els vins delectables d'aquest celler, em sembla el més íntimament deliciós, el més captivadorament sublim.

Que l'esperit d'en Woody Guthrie ens ensenyi a apreciar el bé-de-Déu de vins que surten de les nostres vinyes i de la saviesa dels nostres pagesos!
Where that good rain falls a plenty
Where the crops and orchards grow
I'm gonna hit that Oregon Trail this coming fall.

1 comentari:

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Jaume!

Els vins d'Orto, quina meravella, encara recordo ara fa 2 anys allà al Camp del Barça en la presentació de la Guia de Vins les explicacions dels 4 socis i poder tastar aquests 4 vins.
Aquell any la sorpresa va ser que un vi de Picapoll i del Montsant fos el més puntuat, però a mi el que em va captivar més va ser el vi La Carrerada la carinyena vella que em va semblar, senzillament, sensacional.
Abans de l'estiu d'aquest any vaig tenir l'oportunitat de parlar amb el Joan Asens al Club del Cep a Arenys de Mar i tornar a tastar alguns dels seus vins i amb el que vaig gaudir força va ser amb el Palell, las seva garnatxa peluda, tot sedositat, un vi realment rodó.
No hi ha dubte que en Joan Asens i els seus companys, com els germans Coca i Fitó que comentàvem l'altre dia, són uns clars exemples del bon fer i amb es seus vins ens donen una lliçó del que pot sortir de les nostres vinyes i ajuden a que valorem més els vins de casa nostra. En definitiva, ajuden a estimar més la nostra terra.

Salut!