dilluns, 9 de desembre de 2013

Apunts a mà alçada —1—

La festa de la Guia de Vins de Catalunya d'enguany va ser una orgia de grans vins i grans cellers, que sadollaven amb escreix els més vehements desitjos de qualsevol adorador dels vins de Catalunya. Hi vaig ser i, deixant de banda el goig de retrobar tants amics, hauria pogut tastar fins extenuar-me en el plaer. Vaig limitar-me a tastar les propostes que em resultaven menys conegudes. Avui, en aquest article, passo en net alguns dels "apunts a mà alçada" que vaig poder fer en aquella jornada memorable.

Dibuix de ceps d'or al capvespre (Poboleda)

Si parlem de vins blancs, he de fer esment del gran Edetària 2011, estructurat, equilibrat, profund. He tingut la sort de poder tastar aquest vi un parell de vegades en una mateixa setmana i sempre m'ha semblat immens en la seva elegància rotunda. No coneixia els vins de Mas d'en Blei i gràcies a la festa de la Guia vaig poder tastar el seu Clos Martina 2012 —garnatxa blanca i una mica de pedro ximenez i pansal— que em va semblar excel·lent, amb una untuosa potència perfectament en equilibri amb la fruita i l'acidesa. O també el centXcent 2011 de Vins del Tros, una altra important garnatxa blanca de la Terra Alta, d'un celler que mereix un article complet —que espero escriure algun dia. Del Celler Batllet, de Gratallops, voldria fer esment del seu aromàtic Escanyavelles 2011. És un "Vi de Vila" de Gratallops fet amb aquesta varietat tradicional —tradicionalment menystinguda. I si us plau tastar alguna cosa atípica, podeu obrir una ampolla de la nova varietat experimental d'Albet i Noya: Rion 2012. A mi em va dur records de riesling i a la boca em va sorprendre el seu volum net.

A la festa també vaig tenir l'oportunitat de tastar un vi blanc mític que mai no havia tastat: Vinya Llisarda 2001. Em va semblar emocionant —per l'extrema complexitat de les seves aromes, per la fresca i sedosa plenitud del seu pas per boca.

Aparentment, va ser el gran dia dels blancs de garnatxa.

Els apunts de vins negres aniran a l'article següent.

2 comentaris:

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Jaume!

Llàstima no coincidíssim, donc m'hagués agradat poder saludar-te.
Jo crec que aquest any va ser un autèntic festival amb interessants troballes.
Ja que parles de blancs vaig tenir l'oportunitat de tastar vins que ja coneixia i que no et deixen mai indiferent, el Sentits blanc del Celler Puiggrós d'Odena o Les Pedrenyeres d'Ulldemolins, et donc la raó amb el vi Escanyavelles del Celler Batllet de Gratallops, amb va agradar el microví de La Vinyeta de carinyena blanca, el blanc del celler Piñol de la Terra Alta i els Odissea tan el de Pedro Ximénez com el de garnatxa blanca, els de can Credo tan el Can Credo com el Miranius (xarel.lo, muscat i xardonnay), realment interessant el Clos Martina. En definitiva una autèntica Festassa dels vins catalans que any rera any, els que som tastaolletes disfrutem com mai (crec que no estarem mai prou agraïts al treball d'en Jordi i la Sílvia i el seu equip i que ens donin l'oportunitat de gaudir-ne en la presentació de la Guia).
Salut!

Jaume Aguadé ha dit...

Tens raó Jaume en que va ser una jornada impressionant. Hi havia tantes coses bones per tastar que gairebé és una casualitat que tu i jo coincidíssim en tastar algun vi concret.

És clar que m'hauria agradar poder-te saludar, però només m'hi vaig poder estar de 12 a 3 i, d'altra banda, hi havia tanta gent que es feia difícil donar l'abast a saludar tots els coneguts!

Ja ens veurem a la propera ocasió i a veure si tenim una bona estona per parlar d'algun vi mentre el tenim a la copa!

Jaume