divendres, 27 de novembre de 2015

Novetats pallareses

El Pallars Jussà és una comarca vinícola de mida modesta. A banda de les extenses vinyes de Torres a Sant Miquel, a la solana de la Serra de Gurp, jo hi compto set cellers —que ara ja són vuit, perquè ja tenim el primer vi de El Vinyer—.

Si aneu de Tremp al coll de Montllobar trobareu, abans d'arribar a Fígols, unes vinyes que envolten un edifici que sembla un celler. L'indret és molt bonic. S'anomena el Pla de Nascala i es troba a uns sis-cents metres i escaig d'alçada. Si mireu la cartografia d'aquesta contrada hi trobareu una munió de topònims relacionats amb la vinya —testimoni fefaent de la llarga tradició vitivinícola de tota aquesta comarca del Prepirineu.

La vinya del Pla de Nascala —unes deu hectàrees a llevant del nucli de Fígols— pertany a la família Carmona i el seu raïm —merlot— anava fins ara tot ell a Torres. Deu fer un parell d'anys que vaig conèixer l'Eva Carmona Bardella i em va explicar la seva intenció d'elaborar un vi propi. A partir d'aquell moment, vaig estar atent a l'aparició d'aquest primer vi.

Finalment, tots aquells projectes comencen a esdevenir realitat. El celler es diu El Vinyer i el seu primer vi es diu Turritela 2014. Per esvair qualsevol dubte sobre el significat del nom, l'etiqueta mostra un dibuix d'una turritela, que és una cargolina fòssil molt abundant a la conca de Tremp. De fet, poc abans d'arribar a les vinyes d'aquest celler, la carretera passa per la Collada de les Cargolines.

És un merlot jove —encara que una petita part del vi hagi passat per bóta—, vermell viu, fresc i fruitat. El raïm deu haver estat veremat en el seu moment exacte de saó, perquè el vi té un caràcter franc que convida a beure, i és agradós, sense complicacions, senzill i net. Li dono la benvinguda en aquests Apunts d'Enografia i estaré amatent a tot el que aquest celler ens pugui oferir en el futur.


13 comentaris:

Xavier Llado ha dit...

Una pregunta: L'has comprat al mateix celler o es pot trobar a alguna botiga de Tremp o voltants? Ha arribat a Barcelona?
Gràcies

Jaume Aguadé ha dit...

Bon dia Xavier,

El vaig comprar a l'Eva Carmona a la fira del codony de Tremp. Crec que a Tremp el deuen tenir a les botigues. A Barcelona no ho sé pas.

Salut!

Jaume

Xavier Llado ha dit...

Gracies Jaume, provaré de trobar-lo la propera visita a Tremp. La meva padrina era de Figols i em fa gràcia tastar uns vins criats i fets en aquestes terres on segur que en temps passats havien fet vi els meus avantpassats. Per altre banda en aquest tema dels vins s'estan espavilant molt per la zona i estan fent vins molt apreciables que han sabut situar-los en un bon nivell de qualitat i preu. Aquest sense dubte es el camí

Eva Carmona ha dit...

Un article molt amable! Moltes gràcies Jaume!

Eva Carmona ha dit...

Xavier Lladó, a Tremp podràs trobar-lo a diferents botigues, i si ens vols venir a visitar, al celler també en venem. A Barcelona els germans Barba, d'Entrevins, també el distribueixen.
La meva familia també es descendent de Fígols!!

Jaume Aguadé ha dit...

Gràcies a tu, Eva!

Salut!

Jaume

Astu ha dit...

Molt bona entrada Jaume!
Gràcies al seu contingut me n'he assabentat que hi ha un vi català associat amb la paleontologia local ja que la eno-paleontologia és un dels temes de "paleontologia cultural" sobre els que recullo informació.

Salut!

Heracli

Jaume Aguadé ha dit...

Bin dia, Heracli!

M'interessa això que dius de l'eno-paleontologia. M'ho pots explicar una mica? Vols dir les vinyes desaparegudes? M'interessa.

Salut!

Jaume

Astu ha dit...

Bon dia y bona hora, Jaume!

La "paleontologia cultural" son el diversos reflexes que mostra la vida cotidiana del registre fòssil, com ara el fet de denominar un vi amb el nom d'un gènere de fòssils particulars o dedicar-li segells de correus o incloure'ls en escuts municipals, etc.
El tema de l'eno-paleontologia inclou aquells vins que es vinculen amb el registre fòssil del seu "terroir" de manera explicita ja sigi per mitjà del seu nom, de les imatges que mostren a les seves etiquetes o/i del text explicatiu que conté la seva contra-etiqueta, és una categoria de vins als que denomino "paleontovins".

França és, amb diferència, el país europeu que més "paleontovins" ha produit i Portugal, a la península ibèrica.

Salut i bons vins, amb moderació! ;-)

Heracli

Jaume Aguadé ha dit...

Bon dia, Heracli,

Ja ho entenc. Quins vins catalans tens recollits en aquesta categoria. A mi em ve al cap el Clos dels Fòssils de Llopart i ... ?? ... ?? No me'n surt cap més.

Salut!

Jaume

Astu ha dit...

Bona tarda, Jaume!

Tens tota la raó! Fins ara Clos dels Fòssils de Llopart era l'únic vi català d'aquesta categoria, afortunadament amb la sortida del Turritela de El Vinyer ja són dos.
Ara mateix estic preparant una entrada sobre aquest nou vi pallarès per al meu bloc i et citaré a les fonts consultades, enllaçant-ho amb aquest blog.

Salut!

Heracli

Astu ha dit...

Bon dia, Jaume!

Ja s'ha publicat el meu post no enològic sobre els vins pallaresos Turritela Negre i T. Rosat de El vinyer de Figols de Tremp.
Si tens curiositat el pots llegir amb aquest enllaç:
http://folklore-fosiles-ibericos.blogspot.com.es/2016/10/marquetin-enologia-y-registro-fosil-9.html
Espero que la lectura no et desagradi i que et pugui ser d'alguna utilitat.

Salut!

Heracli

Jaume Aguadé ha dit...

Bon dia Heracli,

He llegit el teu article. Caram! M'ha impressionat la descripció tan completa que fas. Es felicito. M'ha agradat molt llegir-ho. Si un dia tinc notícia d'algun altre paleo-vi català, ja pensaré en tu.

Salut!

Jaume