dilluns, 8 de juliol del 2013

Solstici amb carinyena del 2006

Faig sovint la ruta que va de Mollet a Sant Climent i gairebé sempre m'aturo uns instants en el collet on hi ha el cementiri. Sé que les vinyes que tinc al meu voltant són del celler Martí Fabra i hi dono una ullada. A l'esquerra de l'estreta carretera —anant cap a Sant Climent— hi ha unes vinyes velles d'on surt el Masia Carreras. A l'altra banda, hi ha ceps de varietats blanques i la vinya d'on surt L'Oratori. Gairebé sempre, la vista és àmplia i bonica —principalment si hi bufa una mica de tramuntana, la justa per netejar les humitats sense que ens faci corrugar les celles.


Sovint hi trobo motius per fer alguna foto. Per exemple, en aquest any tan especial en que la vegetació estava més ufanosa que mai i la neu del Canigó posava una nota sorprenent a la imatge de la brotada dels ceps.

Ara, quan escric aquest apunt, encara que ja hagi començat l'estiu, fa força fresca —gairebé fred. Penso en un vi càlid, fet, dens i aromàtic i em ve al record la vinya del cementiri, entre Mollet i Sant Climent, on tantes vegades m'he aturat. Obro —obrim, perquè no sóc pas sol a beure— una ampolla de Masia Carreras 2006 que feia uns anys que guardava al celler. És un vi —ja ho sabeu— fet amb la carinyena d'aquestes vinyes velles que sempre m'aturo a mirar i amb un cert percentatge de merlot.

Me l'esperava càlid —pel record que tenia d'altres ampolles i d'altres collites— i ho era força. Hi havia la potència aromàtica de la fruita ben madura i algunes notes més complexes, de cacau i compotes —llàgrima marcada—densitat d'aromes. Després, textures sedoses, fluïdesa, caires roms. Genera una bona sensació de volum a la boca i s'hi manté amb elegància. En algun moment, s'acosta perillosament al penya-segat de les sensacions ardents.

El 2006 va ser un any molt sec —a l'Empordà hi va haver entre un vint i un trenta per cent menys de pluja que la mitjana— i força càlid —principalment el juliol, amb una anomalia positiva que a l'Empordà es va enfilar fins els +4 graus. En canvi, el setembre sí que va ser plujós, amb un parell d'episodis ben forts entre el 12 i el 15 i entre el 22 i el 24. Penso que potser el Masia Carreras 2007 deu ser més equilibrat que aquest 2006.