diumenge, 12 d’abril del 2015

Moscatell de la vall de Barcedana

Procuro estar amatent a les novetats que es produeixin a la Conca de Tremp, com aquell macabeu que fan a Figuerola d'Orcau, del que vaig parlar no fa gaire —vegeu Macabeu de la Conca Dellà—, i ara n'he conegut una altra que mereix un apunt en aquest bloc.


Aviat farà tres anys que vaig publicar l'article Vinyes de la Vall de Barcedana en el qual parlava d'un celler modest i poc conegut que dirigeix en Miquel Roca a Sant Cristòfol de la Vall —un petit nucli de població a la vall de Barcedana, que és la vall que trobem a la banda de llevant, just a la part més meridional de la conca de Tremp. En aquell article em mostrava sorprès pel potencial que jo intuïa en els vins d'aquest petit celler, però també deia que hi veia coses a millorar.

M'han dit que ara la filla d'en Miquel Roca —que ha estudiat enologia— comença a intervenir en els vins del celler i, de moment, el resultat fefaent que tenim és el brocat muscat 2014 —una grata sorpresa. N'he destapat una ampolla per sopar —o, més exactament, per abans de sopar(*)— i l'he trobat encertadíssim. És inequívocament moscatell, amb tota la força i també tota la delicadesa, amb fermesa i equilibri. M'ha semblat «molt autèntic» i amb això vull dir que hi ha una interpretació estricta del moscatell, sense amaneraments, amb l'acidesa justa, amb puresa: un moscatell que proclama les seves virtuts amb orgull de ser-ne. L'aroma —melosa, de bon raïm— i el glop —ampli, saborós— es complementen bé i la persistència del sabor —sense que es degradi—és considerable.

Així que pugui pujar a Sant Cristòfol, miraré d'esbrinar tot l'entrellat d'aquest vi i d'altres novetats que hi pugui haver al celler, i en parlaré en aquests Apunts d'enografia de Catalunya.

Plou i fa sol a la conca de Tremp. Visions des de la vall de Barcedana
(*) El vi del sopar també va ser un blanc de la conca de Tremp.... En parlaré properament.