dilluns, 21 de setembre de 2015

Com ho celebrarem?


La magnitud del que tenim en joc aquest diumenge és tan monumental que parlar de quins vins beurem si arriba el moment de celebrar la victòria pot semblar una frivolitat. La dignitat i la vida, el benestar dels nostres fills, la supervivència d'una nació i una cultura, la nostra llengua, els camps i els conreus, les ciències i les arts... la democràcia: Això i moltes coses més dependran de les decisions que prenguem cadascun de nosaltres aquest diumenge, al davant de l'urna.

Però aquest és un blog de vins i si, com espero i desitjo, el diumenge fem el primer pas —imprescindible i necessari— cap a la Llibertat, ho voldrem celebrar. Com quan va morir el tirà assassí —o molt més encara! Com no van poder fer mai els nostres pares, ni els nostres avis. I ho celebrarem amb vins de la nostra pàtria. Contra la por, contra l'odi, contra els llops.

Sempre m'ha resultat difícil triar vins de celebració. Si seguiu el meu blog, ja haureu vist que m'agrada el beure relaxat, contemplatiu; m'agraden els vins que exigeixen uns sentits esmolats i amatents. L'apoteosi d'una celebració com la que volem fer aquest diumenge al vespre —amb amics, amb els meus fills— predisposa a destapar les més grans ampolles, una cornucòpia de proporcions mitològiques. Però moltes d'aquestes ampolles contenen elixirs que conviden més a la meditació que a l'eufòria desfermada.


Encara no ho tinc del tot decidit, però podríem destapar vins com, per exemple, una Jeroboam d'Embruix 2010 de Vall Llach. Pel Priorat, per en Lluís Llach, perquè amb una ampolla tan gran en tindrem a dojo per a tothom, perquè aquest vi ha seguit en paral·lel l'extraordinària mobilització que, del 2010 ençà, ens ha dut a poder ara exercir el dret a la llibertat. I també, és clar, perquè és un vi de força i de terrer, i perquè aquestes ampolles grosses s'adiuen amb l'exultació i l'optimisme.


L'altra ampolla que tinc a punt per a la festa és la sublim Garnatxa Solera de Mas Llunes. És un vi del que vaig parlar-ne en aquest blog ara fa tres anys, quan aquest vi encara era pràcticament desconegut. Després va guanyar el premi absolut de la primera edició del Vinari i aquest any torna a estar entre els finalistes del premi. No cal que en canti les lloances perquè tothom que l'ha pogut tastar en alguna ocasió no l'oblidarà fàcilment. Elixir celestial per a una nit de caixa o faixa! També m'agrada que sigui un vi fet pel mètode de solera, perquè em sembla una metàfora apropiada que ens farà recordar que el que guanyem el diumenge no ho hem fet nosaltres sols, sinó que s'haurà guanyat per l'acumulació de tots els afanys dels patriotes d'anys i segles.

I també cal que hi hagi bombolles! En aquest capítol és on encara no he pres cap decisió definitiva.

Crec que a la meva vida només he viscut dos moments que es puguin comparar al de diumenge —si el diumenge vencem— i cap dels dos és més transcendent. El primer va ser la mort biològica del dictador —que lamentablement, segueix exercint un domini tirànic abassegador sobre les nostres vides, quaranta anys després. El segon, la caiguda del mur de Berlín i la reunificació d'Alemanya, que vaig poder veure en directe perquè jo estava vivint a una ciutat propera a la frontera amb la DDR. Distrec la meva impaciència i la meva angoixa mentre espero el diumenge, pensant en la festa que farem, i en els seus vins.

5 comentaris:

malVIatge ha dit...

Tan debò Jaume aquest país comenci a guiar-se i caminar segons digui la veu de tot el conjunt de la societat catalana. Fa massa temps que vivim en el temps de la marmota!
Sense saber resultats de les votacions... sé que si obres una d'aquestes botelles seras molt i molt feliç!
Una abraçada

Jaume Aguadé ha dit...

Gràcies, Gali!

Així sigui!

Una abraçada,

Jaume

Pep T.M ha dit...

Com molt bé descrius Jaume, diumenge és un dia molt especial i important alhora!
Espero i desitjo poder obrir una bona ampolla de cava al final de la jornada per poder celebrar la victòria!

Salut!

Jaume Aguadé ha dit...

I tant, Pep, i tant!! Que ho puguem veure! Que els puguem beure!

Salut i llibertat!!

Jaume

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Jaume!

Amb retard, però amb l'avantatge de saber el resultat de les eleccions, faig el meu comentari.
Realment tens tota la raó, era un dia molt important i malgrat que els resultats són molt bons, et queda la sensació de que molta gent no s'ha acabat d'adonar de la importància del que estem vivint i del que podem aconseguir amb la independència.
Aquest és un bloc de vins i per tant no m'extendré més del compte. Jo vaig fer durant tot el dia d'apoderat amb una mesa i al vespre, no vaig ser tan reflexiu, i ens vam arreuxar i vam obrir una ampolla de cava que ha fet el Celler Colomer de Sant Sadurní, que és diu Cava de la Independència, un Brut Nature que va passar molt bé i que, tant de bo no l'hagin de fer més vegades, això voldrà dir que ja som lliures.
Salut i bons vins