dimecres, 24 de març del 2010

Una gran copa de L'Equilibrista

Una gran copa i una copa realment gran.

Amb una ampolla del nou vi de Ca n'Estruc, "L'Equilibrista", he estrenat unes copes de la sèrie "Enoteca" de la casa Zwiesel. Per ser més exacte, de la marca Zwiesel-1872 que, juntament amb Schott-Zwiesel i Jenaer Glas, forma l'empresa Zwiesel Kristallglas AG, que s'especialitza en el cristall fet a ma, de la màxima qualitat.

Com es pot veure a la fotografia adjunta, la copa Enoteca Bordeaux Premier Cru és francament gran: Té una cabuda superior a un litre i exigeix, evidentment, vins que "donin la talla". El que no es pot apreciar a la fotografia, el que només podreu sentir si teniu alguna copa d'aquestes a les vostres mans, és la qualitat extraordinària del cristall de què estan fetes i la seva finor inversemblant que aconsegueix transmetre, a un mateix temps, sensacions contradictòries d'infinita delicadesa i duríssima solidesa.

Reconec que ---com tants altres aficionats al vi--- tinc una certa dosi d'exaltació per les bones copes de cristall i reconec que, en la recerca d'aquella copa idònia per a cada vi i per a cada ocasió, n'he adquirit més de les que, en bona lògica, serien justificables. El cas és que no en tinc cap altres que es puguin comparar a les d'aquesta sèrie de Zwiesel-1872.

Com he dit, el vi escollit per a l'estrena d'aquesta copa ha estat el vi novetat del celler Ca n'Estruc, d'Esparreguera. Recordo molt bé que, a la dècada dels 80, aquest celler --situat en un indret que conec força bé perquè, de petit, hi havia passat llargues temporades--- ens va sorprendre amb un vi blanc notable, diferent. Després, durant uns anys, en vaig perdre el rastre i, més recentment, aquest celler ens ha aportat una sèrie de vins molt recomanables que es diuen Idoia i que he seguit, més o menys, en totes les seves collites. Són vins molt ben fets, a un preu molt per sota del que, per la seva qualitat, podríem esperar. Sorprèn que uns vins d'aquestes característiques no siguin prou ben coneguts.

Es veu, doncs, que, arribats a aquest punt, a Ca n'Estruc decideixen donar una altre turn of the screw i acaben de treure al mercat un vi que, potser, encara pot situar aquest celler a un nivell més alt. El vi es diu L'Equilibrista 2007 i du una etiqueta francament atractiva. És un syrah-carinyena-garnatxa de color fosquíssim, com de tinta. El nas és més aviat clos, però a la boca desplega una amplada considerable i aporta sensacions de força jove i madura. Molt bona definició que es va expressant lentament a la boca. S'acosta a aquells vins "a la moda" que entapissen la boca però, afortunadament, té una contenció acurada i no és gens feixuc.Com a darrer comentari, diguem que, segons la toponímia oficial, el nom correcte de la masia Ca n'Estruc és Ca n'Astruc de la Riera. Observem que estruc no vol dir res, mentre que astruc significa "que té sort", de la mateixa manera que malastruc ---paraula molt més habitual que no pas astruc--- significa, com és ben sabut, "que no té sort". D'altra banda, no s'ha de confondre aquest Ca n'Astruc de la Riera amb l'altre Ca n'Astruc que hi ha a Esparreguera, el que hi ha al damunt del Cairat.