dimarts, 27 d’abril de 2010

Substàncies prohibides, a Porrera


El dilluns 26 d'abril, un grup d'aficionats es van trobar a "La Cooperativa" de Porrera per tastar substàncies explícitament prohibides per la legislació de l'Estat.


No es tractava d'opiacis ni de derivats del cànnabis (Porrera...), sinó de vins. Era una mostra de vins excel·lents que tenien en comú els fets de procedir de les vinyes de Porrera i d'estar elaborats a partir de raïms de la varietat cari......

Aquesta varietat, la cari..... , és pròpia i tradicional al nostre país, però l'ordre APA/2351/2002 promulgada pel "gobierno de España" el dia onze de setembre (tanmateix!) de l'any 2002 prohibeix, en el seu article 2.2, que cap vi pugui dir que està elaborat a partir de la varietat cari... El motiu, absurd i incomprensible, és que hi ha una ciutat d'Espanya i una Denominació d'Origen que es diuen ---ves per on!--- "Cariñena" i, segons els legisladors, aquest és motiu suficient perquè aquesta varietat de raïm, estesa per tot el món i anomenada cari.... no pugui lluir el seu propi nom en les etiquetes dels vins a que dóna lloc. De fet, l'ordre APA/1719/2007 que regula les varietats de ceps autoritzades a l'estat, no inclou pas la cari..., però sí que autoritza, a Catalunya, les varietats "mazuela" (quins co...!) i "samsó".

Per posar un exemple, és com si no fos legal escriure "queso de cabra" per no lesionar els suposats drets dels fabricants de formatge de la vila de Cabra del Camp, comarca de l'Alt Camp.

Malgrat aquest disbarat jurídic (l'enèssim!), aquest dilluns, els afortunats que ens vam reunir a Porrera vam tastar a pler el bo i millor que aquest cep honorable ens pot oferir. Els cellers de Porrera, en un dia radiant i càlid (fins i tot massa càlid per a un tast com cal) van oferir-nos una mostra del que hi ha a les seves bótes i els seus cellers, sempre partint de la carinyena. Tastar els 2009 i 2008 i apreciar-ne les virtuts i les potencialitats, a pleret, escoltar les biografies de cada partida, xerrar amb persones conegudes i amb persones acabades de conèixer, imaginar com aquests líquids aniran amorosint-se a les bótes, tastar els platillos que van servint la gent del Restaurant La Cooperativa... això i més és el que vaig poder fer aquest dilluns, gràcies a aquesta ferma iniciativa dels cellers de Porrera.

No puc repetir ara la llista de tots els vins tastats ni oferir-ne una descripció individualitzada que, com que l'ambient no convidava a prendre minucioses notes, seria més fruit de la meva imaginació que no pas d'observacions contrastables i concretes. Recordo haver tastat amb especial plaer la carinyena 2009 de l'Ester Nin, les carinyenes 2007 i 2008 de L'Encastell, tan diferents entre elles, i la carinyena 2009 de Mas Martinet. Clos Dominic ens va oferir un vi ja fet, carinyena 100%: l'extraordinària Selecció Andreu 2007, un vi monumental. I, de manera molt especial, em vaig sentir emocionat per la carinyena 2009 que ens va presentar Vall Llach i que, amb l'ajuda dels astres (és a dir, d'en Salus!), s'ha de convertir en un vi molt gran. Però n'hi havia molts més, i tots eren dignes de tast i tots eren delectables.

Un tastavins inepte com sóc jo no hauria d'atrevir-se a fer prediccions sobre el futur d'aquests vins, però sí que diré que la impressió que va quedar-me després del tast és que la carinyena de Porrera del 2009 té el potencial per esdevenir una anyada de primera magnitud....

...però n'haurem de dir samsó...

...o "mazuela"!

7 comentaris:

jareay ha dit...

Caram! quina enveja i quina sort poder fer aquest tast de vins de cari... de Porrera. He mirat la pàgina web dels cellers de Porrera i déu-n'hi-do la llista de vins: En una de les fotos m'ha semblat reconèixer en Ricard Zamora que distribueix entre d'altres els vins de Castellroig, un bon element . Fa dos anys també vaig tenir la sort de que en Salus de Vall Llach, entre d'altres cellers del Priorat ens deixés provar els seus vins i va ser una experiència inoblidable. Només preguntar-te si aquesta iniciativa dels Cellers de Porrera és anual o hi ha alguna altra data que ho facin. Salut!

viníssim ha dit...

Hola Jaume et passo l'apunt del meu bloc on parlo de samsó i carinyena, segur que tens informació de primera ma i pots afegir coses
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/165253

Salut

Jaume ha dit...

Hola jareay,

Crec que aquesta festa de "Carinyenes a Porerra" la fan cada any. Jo és la primera evgada que hi puc anar.

Jaume ha dit...

Hola vinissim,

M'he llegit el teu comentari, molt ben documentat. Coincideix amb altres coses que he anat sentint. Gràcies!

Jaume

viníssim ha dit...

Hola Jaume, m'he pres la llibertat de linkar el teu apunt al meu.

Gràcies per les teves visions gens esbiaxades i encara menys ineptes dels vins catalans.

Nani

jareay ha dit...

Hola Jaume!
Tornant amb el tema de les carinyenes et tanscric el que posa a la pàgina del Instituto Español de Comercio Exterior (ICEX).
CARIÑENA. Tinta. Productora de vinos robustos pero equilibrados. Se complementa muy bien con la Garnacha. Abundante en Cataluña y La Rioja donde recibe el nombre de mazuela. Se considera variedad principal de las D.O. Calatayud, Costers del Segre, Penedès , Tarragona y Terra Alta.
SAMSÓ. >Tinta. Es una variedad tradicional del Penedès, peró en la actualidad no tiene gran importancia cuantitativa.
No sé si aquesta gent tenen les dades massa actualitzades, però això és el que publiquen en la seva pàgina Vinos de España.
Molt bon comentari d'en Viníssim sobre el tema.
Salut!

nando ha dit...

Bones Jaume.
Coneixes Cavas Hill a Moja
Vilafranca del Penedes