dilluns, 26 de novembre de 2012

Amb els Envinats

Els Envinats són un grup de blocaires amb els que cada dos per tres coincidim en algun acte d'interès enològic. Són gent que en saben i també saben gaudir-ne amb ganes. Actuen d'agitadors socials —en el millor sentit de la paraula— i organitzen uns tastos per a la seva colla i els seus amics que ja són tot un referent a Girona. Els trobareu al seu bloc Envinats, que és un bloc que val la pena d'anar visitant sovint perquè sempre hi trobareu apunts molt encertats sobre vins catalans ben triats.

L'altre dia em van convidar a un dels seus tastos i va ser una experiència molt agradable. Devíem ser unes cinquanta o seixanta persones i vaig tenir la sort de trobar-m'hi dos personatges del món del vi i la comunicació que respecto molt. D'una banda, en Ramon Roset, que escriu un bloc que cal llegir. De l'altra, l'Agustí Ensesa, mestre tastavins, col·laborador de Dominical, fundador del Girovi i de l'Escola de Tastavins del Gironès. Tastar al seu costat va ser un privilegi.


Els amics Envinats ens van preparar vuit vins de quatre cellers de l'Empordà. En David Molas ens va presentar el Blanc dels Aspres 2011 i S'Alou 2008. De Terra Remota vam tastar el Caminante 2011 i el Camino 2010. A continuació en Joan Fabra ens va presentar el Masia Carreras blanc 2010 i el Martí Fabra Vinyes Velles màgnum 2008. Per acabar, la Maria Jesús Polanco en va presentar el Sota els Àngels blanc 2011 i Sota els Àngels negre 2008. Després va arribar el moment de sopar i encara va aparèixer alguna altra ampolla de vi empordanès.

D'aquest quatre cellers i dels seus vins ja n'he parlat a bastament en diversos articles en aquest bloc. No voldria acabar, però, sense destacar tres d'aquests vuit vins. D'una banda, el delectable S'Alou 2008, un vi que he tingut la sort de tastar —i beure!— en diverses ocasions recents. Vaig escriure això i no em desdic gens ni mica del que vaig dir aleshores. Aquesta nova ampolla m'ha confirmat —si encara calgués— el que ja pensava i les opinions concordants d'en Ramon i l'Agustí em deien que no vaig errat. 


L'altre vi memorable d'aquella nit va ser, per a mi, el Masia Carreras blanc 2010, un vi que he anat seguint cada anyada —la primera va ser la del 2003— i pel que sempre he sentit un interès especial. En Joan ens explica que el vi procedeix d'una vinya molt antiga, plantada just després de la fil·loxera amb ceps híbrids, una vinya on hi ha una barreja de varietats blanques i negres com la garnatxa, la carinyena i el picapoll. La criança amb les mares s'ha perllongat tot un any, sense usar bótes noves. El resultat és espectacular ara mateix —i encara potser ho serà més en el futur. No sé si en Joan omple algun màgnum amb aquest vi, però sembla talment la mena de vi que hauríem de comprar en ampolla grossa i deixar que evolucioni durant una bona temporada. L'equilibri de sensacions de fruita i criança és impecable —cap nota fustenya desafinada— i al nas hi ha un munt d'aromes complexes i atractives, de fonoll i anís i tota mena d'herbes.

La tercera ampolla de la que em plau parlar és també obra d'en Joan Fabra —aquest "crack" de l'Empordà, de tarannà modest i de gran coneixement. El seu màgnum de Vinyes Velles 2008 va passar de l'ampolla a la copa en pocs minuts i va caldre que tinguéssim el seny d'esperar ben bé una mitja hora si volíem apreciar-ne plenament les virtuts. El premi per als que vàrem saber esperar va ser força gran. Era un vi amb un bon pes i amb recorregut impecable, clàssic i opulent, amb força i capacitat de créixer. Ben allunyat del S'Alou i, nogensmenys, també enfilant-se cap a l'excel·lència.

6 comentaris:

Ramon Roset i Morera ha dit...

Bona nit Jaume,

Gran nit la de divendres amb els Envinats. Per mi va ser un plaer immens poder compartir taula amb tu, l'Agustí i les vostres mullers.

Espero que puguem anar compartint vins i moments!

Salutacions,

Ramon Roset

Jaume Aguadé ha dit...

I tant que sí, Ramon! Per molts anys que puguem compartir vetllades com aquella.

Salut!

Jaume

jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Jaume!

Repasant un comentari teu sobre el Celler MartÍ Fabra del setembre de 2010 (com passa el temps!), hem de reconèixer que aquella frase de gira el món i torna al born, es realment certa i només ha fet falta aquesta trobada amb els "Envinats", perquè tornis a parlar del Celler Martí Fabra, i que a mi també en vinguin les ganes de tornar a opinar sobre els magnífics vins d'aquest Celler de Sant Climent.
Aquest Masia Carreras blanc és una de les meravelles de Catalunya (i no exagero...), encara tinc una ampolla del 2007 (ja em costa no obrirla), també el MartÍ Fabra vinyes velles , el qual no havia tastat fins fa poc i que, realment, té l'estil d'en Joan Fabra.
Com no el S'Alou (d'aquest en tinc una ampolla del 2006), un vi de Vinyes dels Aspres de Cantallops, un altre vi de 1a. divisió. De fet, s'ha de reconèixer que mal gust no en teniu.
Salut i bons vins

Jaume Aguadé ha dit...

Hola Jaume,

Tens raó: bevem tan bé com podem!

Sí, els vins de Martí Fabra són un tema recorrent en el meu bloc perquè 1) s'ho mereixen; 2) fa ja molts anys que visito sovint el celler i tinc tracte amb aquesta família encantadora i amb els seus vins.

Jo també tinc al celler Masia carreres blanc de diverses collites... que vagin evolucionant!

Salut!

Jaume

Dani Coll ha dit...

Jaume, Ramon, el gust és nostre de compartir vins amb vosaltres !!

Molts vins vindran i moltes copes compartiren junts. Segur.

Una forta abraçada,

Dani Coll
Envinats

Jaume Aguadé ha dit...

Hola Dani,

Segur que seguirem gaudint dels vins catalans, que és una mena de bóta d'en Farriol!

Una abraçada. I fins aviat!

Jaume